Maak nu zelf je zuurdesembrood van begin tot eind met dit recept.
Voor de zuurdesem
Ca 125 gram volkoren tarwemeel
Water
Voor de broodmix
400 gram volkorenmeel
300 gram tarwebloem
420 ml water
Maak eerst de zuurdesem.
Meng in een kom 25 gram tarwemeel met 50 milliliter water. Roer deze mix goed en dek het af. Het zuurdesem moet enkele dagen op een plek van boven de 20 graden staan. Drie keer per dag moet het even doorgeroerd worden. Na 4 dagen is de zuurdesem klaar.
Mix alle ingrediƫnten goed en maak hiervan een deeg. Aan dit deeg wordt 70 gram zuurdesem toegevoegd. Ongeveer een tiende van het gewicht bestaat nu uit het zuurdesem. Voeg wat zout, suiker een vetstof toe zoals boter en olie.
Laat het zuurdesemdeeg nu rustig rijzen in een bakblik. Als het ongeveer 2 keer in omvang is gegroeid kan het worden gebakken in een oven op 220 graden.
River Cottage Handbook No. 3 - Bread - geschreven door Daniel Stevens
Een handboek met een missie: mensen inspireren zelf brood te bakken en de kant-en-gesneden fabrieksbroden te verlaten.