Aubergine schotel met tomaten, uien, paprika en courgette
250 gram aubergine
250 gram courgette
7 eetlepels olijfolie, meer indien nodig
250 gram in dunne plakjes gesneden uien
2 gesneden groene paprika's
2 teentjes knoflook puree
1 pond stevige, rijpe, rode tomaten, gepeld, ontpit
3 eetlepels gehakte peterselie
Zout en peper
Schil de aubergine en snijd deze in plakjes ongeveer 3 cm lang en 1 cm breed.
Maak de courgette goed schoon en haal de kop en het einde eraf. Snijd de courgette in plakjes ongeveer dezelfde grootte als de aubergine plakjes. Plaats de groenten in een kom en meng met wat zout. Laat dit 30 minuten staan. Droog alles in een handdoek.
Bak de aubergine en vervolgens de courgette in hete olijfolie in de koekepan voor ongeveer een minuut aan elke kant tot ze goudbruin worden. Zet de groenten even apart.
Bak de uien en paprika langzaam in olijfolie in dezelfde koekenpan voor ongeveer 10 minuten. Roer de knoflook mee en breng het op smaak.
Snijd de tomaat fijn. Leg ze over de uien en paprika. Kruid met zout en peper. Bedek de pan en kook op laag vuur gedurende 5 minuten, totdat het sap uit de tomaten loskomt. Verhoog het vuur en kook enkele minuten, tot het sap bijna volledig verdampt is.
Plaats een derde van de tomaatmengsel in de bodem van de pan en strooi er 1 eetlepel van de peterselieblaadjes overheen. Schik de helft van de aubergine en courgette op de tomaat.
Leg weer een derdet van de tomaten en peterselie er bovenop en vervolgens de resterende courgette en aubergine. Top weer af met tomaat en peterselie.
Bedek de pan en laat op laag vuur gedurende 10 minuten rustig doorkoken. Roer er wat olijfolie doorheen en serveer het lauwwarm of koud.
Leer koken als Julia Child. Mastering The Art of French Cooking is haar absolute bestseller (al in 49e druk) met recepten als boeuf bourguignon, bouillabaisse en haar gebraden kip in Franse stijl.
Het boek van Julia Child waarin ze haar jaren in Frankrijk culinair beschrijft. Altijd een bestseller, zelfs nu nog.