Kip met sichuan peper

Kip met Sichuan peper voor 4 personen.

  • 2 kippenborsten (ongeveer 350g in totaal)

    Voor de marinade:

  • 2 theelepels Shaoxing wijn
  • 1 theelepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 1/4 theelepel zout

    Andere ingrediƫnten
  • 1 kleine kom royaal gevuld met gedroogde pepers
  • Sichuanesepepers, ongeveer 50g
  • arachideolie om te frituren
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 eetlepel hele Sichuan pepers
  • 2 lente-uitjes (alleen het wit)
  • zout
  • een snuifje suiker
  • 2 theelepels sesamolie

1. Snijd de kip in blokjes van 2 cm en leg ze in een kleine kom. Voeg de marinade ingrediƫnten aan de kom toe en meng dit goed met de kip. Laat de kip nu minstens 30 minuten marineren.

2. Knip de pepers door de helft met een schaar en gooi zo veel mogelijk zaden weg.

3. Verhit de arachideolie voor het frituren tot een zeer hoge temperatuur. Voeg de kip toe en bak voor 4-5 minuten tot de stukjes gaar zijn door, goudbruin en een beetje krokant aan de buitenkant. Laat het uitlekken op wat keukenpapier.

4. Verhit 3 eetlepels olie in een wok boven een matige vlam. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak deze rustig tot ze geurig zijn en wat kleur beginnen te krijgen. Vervolgens alle pepers en de Sichuan peperkorrels toevoegen en dit roerbakken voor 10-20 seconden totdat de olie is kruidig en geurig is. Je moet hierbij goed opletten dat de pepers niet aanbranden (verwijder de wok van het fornuis voor een paar seconden als de olie te heet lijkt). Voeg de kip en lente-uitjes en roer. Breng op smaak met zout een beetje suiker. Roer goed zodat de kip is bedekt met de geurige olie. Haal alles nu van het vuur en voeg als laatste de sesamolie toe.

Sichuan Cookery

Een hoog gewaardeerd boek over de traditionele Chinese/Sichuanese keuken. Sichuan Cookery heeft er meerdere awards mee gewonnen.