Aubergines met kikkererwten

Een gerecht a la Duizend-en-een Nacht, uit het boek Duizend-en-een Smaken. Echt arabisch en heel lekker met een beetje granaatappelsiroop.

2 aubergines
extra vergine olijfolie
zout
2-3 tenen knoflook
500 gram gepelde tomaten
2 theelepels suiker
zwarte peper
1,5 eetlepel granaatappelsiroop
400 gram kikkererwten uit blik, of vers.
1 handje bladpeterselie

Snijd de aubergines overlangs doormidden in dikke plakken van ongeveer 2 cm.Bestrijk de aubergineplakken met de olijfolie en bestrooi ze met zout.

Rooster ze 15 minuten onder de grill of op een met olie ingevette grillpan; keer ze na een minuut of 7.

Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en voeg de knoflook toe. Bak het, al roerend, totdat de knoflook gaat kleuren. Pel de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de tomaten toe aan de pan.

Doe er suiker, zout en peper bij en laat dit alles voor 15 minuten sudderen. Roer de granaatappelsiroop erdoor, roer door en leg aubergine erin laat ze nog 20-30 minuten sudderen tot ze heel gaar zijn.

Voeg aan het eind de kikkererwten toe. Als de kikkererwten gedroogd zijn, moeten ze een nacht van tevoren geweekt worden in water.

Serveer het gerecht bestrooid met peterselie.

Duizend-en-een smaken

Claudia Roden haalt herinneringen op in landen waar ze eerder al bestsellers over schreef.

Claudia Roden keert naar Turkije, Libanon en Marokko en gaat op speurtocht naar nieuwe en oude receptuur uit die landen.